SNAREN

SNAREN

Maar hoe verfijnder je aanslag wordt, hoe prettiger het met dunne snaren speelt.
Je aanraking van de vinger met de snaar moet immers zo minimaal mogelijk zijn!
Snaren worden verkocht in sets met de aanduiding: heavy, medium, light, extra light, en ultra light.(gauge).Als je op een andere gradatie overstapt, beïnvloedt dit de manier van spelen en de klank.
Lichtere snaren druk je makkelijker tegen de fretten aan, omdat er minder spanning op deze snaren staat, en maken ook het buigen en trekken van de snaar eenvoudiger. Dit zijn de slappere snaren. Het is vaak moeilijk om ze goed gestemd te houden. Ze hebben minder volume en een kortere klankduur.
Zwaardere snaren zijn iets lastiger te bespelen, maar raken minder snel ontstemd en hebben meer volume en een langere klankduur.
Flamencosnaren zijn soms rood van kleur en hebben vaak een zware actie. Deze moet je dus hard indrukken. Dit komt de flamencomuziek ten goede.
Als je een tijdje speelt, en een aantal keren snaren hebt verwisseld op je gitaar, dan ga je het verschil in diktes goed voelen. Je komt dan vanzelf op een punt waarvan je zegt: hé, deze snaren spelen fijn of juist niet fijn.
Dus doe nooit de oude verpakking weg, want dan weet je later ook welk type snaren je wel of niet fijn vindt spelen.
Ook zijn er stroeve snaren te koop. De nylon snaren zijn minder doorzichtig. Dit kan een oplossing zijn voor mensen met erge zweethanden. Heb je zweethanden, dan glijden de vingers erg snel van de snaren af. Met stroeve snaren heb je daar minder last van.
En er zijn gepolijste snaren. Speel je met gepolijste (bas)snaren, dan hoor je het schuiven van de vingers over de fretten niet. Dat is dus als je bv. met 3 vingers vanuit het tweede vakje naar het vierde vakje moet doorschuiven.

top

HET BREKEN VAN EEN SNAAR

Dit kan gebeuren, omdat de snaar te strak gespannen staat.(te hoog gestemd). Tevens kan dit leiden tot kromtrekking of vervorming van de hals van de gitaar.
Hoe ouder de snaar, hoe minder elastisch de snaar is. Dus sneller kans op breuk. De snaar raakt versleten en door vet, vuil van het zweet van je handen en roest wordt de snaar steeds zwakker.
Een te harde aanslag door de rechterhand kan ook een oorzaak zijn van breuk.
Een knik in de snaar kan tot een zwakke plek leiden. Je ziet dan een kleine bobbel, vlak voordat de snaar breekt. De meeste knikken ontstaan tijdens het opzetten van nieuwe snaren.................dus opletten geblazen!!!!
Scherpe randjes aan het zadel, de brug kunnen ook breuk tot gevolg hebben. Je kunt eventueel scherpe puntjes wegvijlen.

top

HOUDBAARHEID VAN SNAREN

Er valt niet veel te zeggen over hoelang een snaar meegaat. Iemand die veel transpireert zal wel vaker nieuwe snaren nodig hebben. Speel je heel erg veel, dan zul je ook vaker nieuwe snaren nodig hebben. Heb je een harde aanslag, dan zul je ook vaker nieuwe snaren nodig hebben. Wil je een heldere klank blijven horen, dan zul je de snaren ook vaker moeten verwisselen.
Zelf zet ik elk half jaar nieuwe snaren op de gitaar. Anderen wachten(jaren!) tot ze er af knappen, of totdat ze zich aan een dof geluid gaan ergeren.(Na een jaar of zo)of na ergernis, omdat ze snaren erop hebben zitten, die niet lekker spelen. Geen goed geluid of ze voelen niet fijn aan de vingers.
Kortom: soms moet je snaren noodgedwongen vervangen en soms wil je gewoon je oren of vingers een plezier doen.

Snaren blijven altijd rek vertonen. Geleidelijk aan verliezen ze de soepelheid, waardoor de klank achteruitgaat. Als alle rek uit de snaren is verdwenen, brengen ze een dof en levenloos geluid voort, zonder boventonen. Ze zijn dan ook moeilijker te stemmen.
Slijtage komt vooral voor op plekken waar ze veelal de fretten raken. Omwikkelde snaren hebben hier het meest van te lijden. Ze krijgen platte plekken aan de onderkant, waar de omwikkeling begint te slijten.

 

 

Deze plekjes maken, dat de toon achteruitgaat en bovendien een kletterend en zoemend geluid kan veroorzaken.
Alle snaren worden vuil. Roestig en uitgeslagen. Door stof, vet en vuil van de handen. Het vuil gaat tussen de windingen zitten. Je kunt dit enigszins verhelpen, door de snaren schoon te maken door ze één voor één te laten 'klappen'. Hierdoor schiet het vuil tussen de windingen los. Trek de snaar van de toets weg en laat hem vervolgens terugschieten. Doe dit een aantal keer bij alle snaren.
Nieuwe snaren vind ik zelf altijd als een koektrommel klinken. Ze klinken erg scherp en steriel. Na een tijdje zijn ze goed ingespeeld en gaan ze helderder en warmer klinken.
Nieuwe snaren klinken in het begin altijd vals. Je kunt je gitaar stemmen, en na één nummertje spelen zijn ze alweer vals. Je moet de snaren dus vaak bijstemmen. Het duurt enige tijd voordat snaren op optimale toon zijn.

top

ONDERHOUD

In de muziekwinkel zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar om je gitaar in optimale conditie te houden. Natuurlijk doet een stofdoek al wonderen. Maar wil je de gitaar mooi oppoetsen, dan kun je in de muziekwinkel allerlei middeltjes kopen, waar je de gitaar weer mooi mee maakt.
Let er wel op, of je een ongelakte, gelakte of gewaxte gitaar hebt. Als je twijfelt, neem dan je gitaar mee naar de muziekwinkel.

top

CAPO

Als je wilt meezingen met je eigen muziek en de muziek is te laag voor je om mee te zingen, dan kun je een Capo op je gitaar zetten. Deze verhoogt de toon van de muziek, je gitaarsnaar wordt immers korter, en hierdoor wordt het gemakkelijker om op je eigen favoriete toonhoogte mee te zingen. Je kunt dezelfde akkoorden blijven gebruiken. Het is natuurlijk wel even puzzelen in welk vakje je de Capo zet. Maar dat is een kwestie van uitproberen.


© 2016 JR de Rink